Świętuj z nami Światowy Dzień Kawy
Międzynarodowy Dzień Kawy
Z tej okazji firma Scapol Sp. z o.o. wychodzi naprzeciw swoim klientom z super zniżką na akcesoria do kawy takich marek jak Bialetti, Pedrini, Bastiani, czy Frabosk. Świętujmy ten dzień razem z najwyższej jakości produktami prosto z Włoch.
Krótka historia kawy
Kawa pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się w ok. XVI. Na świecie co roku wypija się 400 mld filiżanek kawy co stawia ją jako najbardziej popularną używką na świecie.
Prawie połowa dorosłych obywateli pije kawę więcej niż raz na dzień. Głównym powodem, dla którego sięgamy po kawę, jest jej smak a także działanie pobudzające dzięki kofeinie zawartej w niej.
Kawa to jeden z podstawowych artykułów spożywczych i najważniejszych towarów handlowych na świecie.
Najdroższa Kawa
Najdroższa kawa na świecie to KOPI LUWAK pochodzący z południowo-wschodniej Azji, wytwarzany z ziaren kawy, które wydobywane są z odchodów łaskuna muzanga, cena za kg kawy waha się w okolicach 1000 €, wynika to z faktu, że roczne światowe „zbiory” tego gatunku kawy wynoszą zaledwie 300–400 kg.
Międzynarodowy Dzień Kawy
Międzynarodowy Dzień Kawy jest świętem stosunkowo nowym, ICO (International Coffee Organization) postanowiła, że 29 września 2015 roku będzie pierwszym w historii Międzynarodowym Dniem Kawy – wówczas był on jednym z wydarzeń odbywającej się w Mediolanie Światowej Wystawy EXPO.
Zalety dla zdrowia ze spożywania kawy:
1. Kawa jest ważnym elementem prewencji miażdżycy.
Badania wskazały wczesne objawy miażdżycy występują o osób, które nie zwykły pic kawy albo spożywają ponad 5 filiżanek.
- Zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera.
Badacze sugerują, że systematyczne picie kawy może obniżyć ryzyko tego schorzenia o ok. 30%
- Zmniejsza ryzyko udaru.
Kobiety spożywające minimum jedną filiżankę kawy dziennie mają wyraźnie zmniejszone ryzyko udaru mózgu w porównaniu z tymi, które stroniły od kawy. Spadek ryzyka waha się między 22 a 25%, co miało odzwierciedlenie zwłaszcza w przypadku udaru niedokrwiennego oraz krwotoku podpajęczynówkowego.
- Obniża ryzyko cukrzycy typu 2.
Filiżanka kawy obniża też ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, niezależnie od czynników obciążających, takich jak otyłość oraz brak aktywności fizycznej. Dzieje się tak, ponieważ kawa poprawia metabolizm glukozy, co zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę, czyli obniża insulino odporność.
- Zdrowa kawa bogata w antyoksydanty
Filiżanka czarnej, prawdziwej kawy ma więcej przeciwutleniaczy niż sok z pomarańcza lub grejpfruta. Antyoksydanty spowalniają proces starzenia się organizmu poprzez powstrzymywanie procesu utleniania w komórkach naszego ciała.
- Zapobiega wypadkom a także pomaga w nauce.
Udowodniono także, że kawa ma wpływ na zmniejszenie śmiertelności w wypadkach, co jest związane z lepszym przepływem krwi poprawiając czujność, kojarzenie a także spostrzegawczość.