Patelnie WOK
Miłośnicy szczególnie azjatyckiej kuchni nie wyobrażają sobie przygotowywania posiłków bez oryginalnej i wyjątkowej patelni wok. Jest to naczynie o bardzo charakterystycznej budowie, pozwalającej na przygotowanie posiłków w popularnej w ostatnim czasie technice stir-fry, czyli tak zwanym gotowaniu w ruchu
Jest 19 produktów.
Patelnie WOK - czym są?
Patelnie wok są dość głębokie, dlatego też idealnie sprawdzają się przy głębokim smażeniu, choć oczywiście ich zastosowanie może być znacznie szersze (duszenie i gotowanie w wodzie przy pomocy tego naczynia to również bardzo dobre rozwiązanie). Dlaczego włoskie patelnie wok są znacznie lepsze i bardziej praktyczne w zastosowaniu w przeciwieństwie do ich klasycznych odpowiedników? W tym przypadku niewątpliwym atutem jest możliwość kontroli procesu przygotowania potraw, poprzez stosowanie naprzemiennie w zależności od potrzeb niższej albo wyższej temperatury obróbki.
Kolejnym niewątpliwym atutem patelni typu wok jest to, że jej użycie nie wymaga stosowania dużych ilości tłuszcz. Wystarczy odrobina, która w pierwszej kolejności powinna być rozprowadzona na ściankach bocznych, a dopiero potem samym dnie. Składniki można umieścić w woki gdy olej zacznie lekko dymić.
Wypalanie i mycie
Aby wok był użyteczny jak najdłużej, musi być odpowiednio pielęgnowany, przede wszystkim poprzez mycie i wypalanie. To ostatnie jest jednym z najlepszych w tym przypadku sposobów konserwacji, polegający na wytworzeniu na powierzchni woka warstwy patyny. To ważne, bowiem dzięki niej przygotowywane potrawy nie będą przywierały do powierzchni naczynia w czasie przygotowywania potraw. Każdy wok przed pierwszym użyciem należy dokładnie umyć przy pomocy delikatnego płynu do mycia naczyń oraz letniej wody. Warto pamiętać o tym, że woki to specyficzne naczynia, które nie powinny mieć styczności z detergentami jedynym wyjątkiem jest pierwsze mycie. Każde kolejne należy przeprowadzać ciepłej wody i specjalnej szczotki, a po umyciu jego powierzchnię natrzeć tłuszczem.
Czy włoskie patelnie wok mogą być stosowane przy każdy typie kuchenki?
Wok to naczynie nienależące do najtańszych, jednak odpowiednio użytkowane i czyszczone, a także odpowiednio dopasowane do kuchenki będzie służyło z powodzeniem przez długie lata. Wok nadaje się zarówno na kuchenki gazowe jak i indukcyjne, należy jednak pamiętać przy tym o kilku dość istotnych kwestiach. Niezależnie od typu kuchenki, na jakiej będzie używany wok niezwykle przydatnym narzędziem będzie specjalny pierścień stabilizujący do woka. W przypadku wykorzystania naczynia na kuchence gazowej warto wybierać te modele, które mają możliwie jak najbardziej spłaszczone dno. W przypadku woków na płytę indukcyjną zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będą patelnie wykonane ze stali węglowej - warto zdawać sobie sprawę z tego, że jest to materiał doskonale reagujących na pole elektromagnetyczne.
Patelnia wok to niezwykle przydatne naczynie w każdej kuchni, przy pomocy którego można przygotować mnóstwo różnorodnych i smakowitych potraw.