Brak produktów
Cena zawiera podatek
Zdrowe jedzenie to nie wszystko. Możemy ściśle trzymać się wytycznych diety, czasem bardzo rygorystycznych, ale jeśli ważne jest dla nas prawidłowe odżywianie to powinniśmy również pomyśleć o naszych naczyniach i pojemnikach na żywność. Dlaczego jest to takie ważne? Najistotniejszy jest materiał, z którego wykonany jest sprzęt kuchenny. Niektóre surowce są bardzo szkodliwe dla zdrowia. W tym artykule omówimy naczynia aluminiowe – ich wady oraz zalety.
Garnki aluminiowe są najczęściej używane w gospodarstwach domowych, a w sklepach (internetowych i stacjonarnych) spotkamy się z ich bogatym wyborem. Ale czy to oznacza, że są najlepsze? Dlaczego tak wiele osób wybiera ten typ naczyń?
Gotowanie w naczyniach aluminiowych jest przede wszystkim bardzo wygodne. Materiał ten szybko się nagrzewa – co docenili producenci garnków, którzy jeśli nie produkują ich w całości z aluminium, to często wyrabiają z niego dno naczynia (co nie wpływa negatywnie na szybkość przewodzenia ciepła).
Nie musimy się także obawiać, że jedzenie się nam przypali czy będzie przywierać do powierzchni. A jak wiemy jest to uciążliwe, bo kto lubi zdrapywać kawałki kotletów mielonych albo placków ziemniaczanych z dna patelni? Ma to znaczenie również wtedy, kiedy zależy nam na walorach estetycznych przygotowywanej potrawy – ‘poszarpana’ tekstura jest pożądana we fryzjerstwie, ale na talerzu nie wygląda zbyt apetycznie. Przypalone kawałki jedzenia również nie prezentują się zbyt gustownie, a w dodatku nie smakują najlepiej. Często zatem misternie przygotowane danie zamiast być powodem naszej chwały – ląduje w koszu, a my musimy spędzić sporo czasu na wymyślenie i przyrządzenie kolejnego posiłku. Aby uniknąć tych niezbyt miłych niespodzianek, wiele osób decyduje się na sprawdzone i praktyczne aluminiowe garnki.
Na temat aluminium krąży kilka nieprzychylnych opinii, np. że wywołuje niektóre choroby. Czy to prawda? Kiedy stosowanie naczyń aluminiowych może być niebezpieczne? W dwóch przypadkach. Pierwszy dotyczy gotowania i duszenia kwaśnych potraw, np. bigosu, kapuśniaku czy zupy pomidorowej. Dlaczego? Aluminium wchodzi w reakcję z jedzeniem kwaśnym lub alkalicznym i może uwalniać szkodliwe dla organizmu substancje (metale). I chociaż nie stwierdzono u osób używających naczyń aluminiowych pogorszenia stanu zdrowia, to nie zalecane jest przygotowywanie pokarmów z octem, kwaśnymi jagodami, owocami, nabiałem w garnkach aluminiowych. Naczyń tych lepiej też nie wykorzystywać do dłuższego przechowywania jedzenia czy wody. Drugi przypadek jest związany z uszkodzeniem powłoki aluminiowej. Ten aspekt omówimy szerzej w następnym akapicie.
Na rynku dostępnych jest wiele modeli aluminiowych garnków. Warto zwrócić uwagę na ich grubość. Do wyboru mamy naczynia miękkie, lekkie i o cienkich ściankach, które łatwo się wyginają i niszczą oraz modele znacznie cięższe, z grubszymi ściankami. Pierwszy typ stanowczo odradzamy. Podczas gotowania do jedzenia mogą przedostać się szkodliwe dla zdrowia związki. Czasami też zdarza się, że na dnie naczynia pojawi się aluminium w stanie płynnym, które wejdzie w reakcje z jedzeniem. Garnki o cienkich ściankach szybko się niszczą i zużywają, łatwo w nich też o zarysowanie, co może skutkować przedostaniem się niebezpiecznych substancji do potrawy. Nie nadają się również do stosowania na płycie grzejnej czy podgrzewania w piekarniku. Inaczej jest natomiast z drugim typem naczyń. Te modele zazwyczaj są dodatkowo zabezpieczone specjalnymi powłokami, co znacznie zwiększa ich wytrzymałość i odporność na mechaniczne uszkodzenia (zarysowania). Skutecznie eliminuje to również ewentualny szkodliwy wpływ niektórych związków chemicznych. Zazwyczaj producenci stosują także dodatkowe powłoki teflonowe, ceramiczne, albo ich połączenie. Spotkamy się też z silikonowym zabezpieczeniem, które jednocześnie podnosi walory wizualne aluminiowych garnków, np. dając efekt kamienia. Podczas wyboru naczyń zwróćmy uwagę na rączki i uchwyty. Powinny być wyprodukowane z materiału, który słabo albo w ogóle nie przewodzi ciepła. Są one bezpieczniejsze w użytkowaniu i pozwalają na uniknięcie poparzeń. Jest to ważna kwestia szczególnie wtedy, kiedy mamy małe dzieci.
Naczynia aluminiowe posiadają jeszcze jedną niewątpliwą zaletę: można je myć w zmywarce oraz wykorzystywać do przygotowywania dań z piekarnika (dotoczy to modeli z grubszymi ściankami). Wiele osób ceni praktyczne atuty sprzętu z aluminium. Ich niewątpliwą zaletą jest także przystępna cena. Jednak przy wyborze kuchennego wyposażenia nie powinna być ona głównym kryterium. Tańsze i cieńsze wyroby mają sporo wad. Aluminiowe garnki wykonane z wysokiej jakości materiałów i przy zastosowaniu najnowszej technologii są nieco droższe, ale znacznie bardziej trwałe i bezpieczne dla zdrowia. Szeroki wybór sprzętu kuchennego ułatwi natomiast wybór odpowiedniego i optymalnego dla nas rozwiązania. Producenci zadbali także o estetyczny wygląd swoich produktów, a zatem z łatwością dopasujemy naczynia nawet do wystroju naszej kuchni.
I jeszcze kilka słów na temat opakowań do żywności z aluminium. Lepiej unikać produktów, które są sprzedawane w papierowych kartonikach, ponieważ ich wewnętrzne ścianki często są pokryte aluminium. Może to być niebezpieczne w przypadku, kiedy zawartością kartoników są kwaśne soki, ponieważ metal może wejść z nimi w reakcję. Podobnie jest z puszkami, dlatego piwo radzimy kupować w butelkach. Zawijanie jedzenia w folię aluminiową jest powszechną formą pakowania żywności, nie musimy z niej rezygnować, ale lepiej nie opakowywać w nią kwaśnych potraw i takich, które zawierają ocet. Dobrym rozwiązaniem jest opakowanie jedzenia najpierw np. w papier pergaminowy, a potem dopiero w folię aluminiową.
Podsumowując, garnki aluminiowe to optymalny wybór dla każdego, kto ceni sobie wysoką jakość, funkcjonalność oraz estetyczne walory sprzętu kuchennego. Nie musimy się także obawiać o ewentualny negatywny wpływ aluminium na nasze zdrowie. Jeśli garnki będą używane we właściwy sposób i nie będą zniszczone czy porysowane – są całkowicie bezpieczne. Zupełnie nieszkodliwe jest również pieczenie ciast w takich naczyniach. Zawsze też pamiętajmy o dobieraniu odpowiedniej wielkości pokrywki do garnka i stawianiu go na ogniu tak, aby płomień nie wychodził poza jego spód. Warto jednak wziąć pod uwagę kilka praktycznych porad zawartych w tym artykule, po to, aby satysfakcja z ich posiadania i użytkowania była stuprocentowa. A na końcu czeka nas to, co najlepsze: delektowanie się wyjątkowym smakiem przyrządzonych przez nas potraw!