Kawiarka jak używać, jak działa instrukcja
Kawiarka - Jak to działa? Jak parzyć w niej kawę?
Kawiarka - Jak to działa? Jak parzyć w niej kawę? Nieduże urządzenie, dzięki któremu można uzyskać pyszną, aromatyczną kawę, narodziło się jeszcze przed II wojną światową we Włoszech. Alfonso Bialetti, na co dzień zarządzający fabryką maszyn i części aluminiowych, bardzo chciał stworzyć coś, co pozwoli uzyskać mu w domowych warunkach tak samo niepowtarzalne espresso jak w kawiarni. I wreszcie dopiął swego – w 1933 r. świat poznał urządzenie, które nazwano kawiarką – w oryginale moka, funkcjonujące też jako kafetierka.
Pierwowzór – rozkręcany, ośmiokątny aluminiowy dzbanek doczekał się wielu następców ze stali, ceramiki, elektrycznych i w innych wersjach.
Prosta instrukcja obsługi kawiarki
Kawiarka zbudowana jest z trzech podstawowych części:
- górnego zbiornika, w którym uzyskuje się gotowy napój,
- pojemnika na kawę wraz z filtrem,
- dolnego zbiornika na wodę.
Zasada jej działania nie jest skomplikowana. Do dolnego naczynia wlewamy wodę (może być już ciepła lub gorąca, jeśli chcemy przyspieszyć proces parzenia),
a do pojemnika z sitkiem – zmieloną kawę, którą delikatnie wygładzamy.
Nie powinno się jej nasypywać zbyt wiele i ubijać.
Skręcamy dolną i górną część.
Stawiamy ją na palniku kuchenki gazowej, elektrycznej lub indukcyjnej – w zależności od tego, jaka posiadamy. Ważne jest to, aby ogień nie był zbyt duży – może wówczas uszkodzić rączkę.
W wyniku podgrzania woda, która osiąga już wysoką temperaturę oraz pod wpływem ciśnienie zostaje jak gdyby „wypchnięta” do górnego zbiornika. Tak rodzi się w kawiarce aromatyczna kawa, którą można od razu przelać do filiżanki.
Prosty sposób na intensywny napar w różnej postaci
Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Sam proces parzenia kawy w kawiarce trwa z reguły kilka-kilkanaście sekund. Nadaje się ona idealnie do tego, aby uzyskać bazę dla innych aromatycznych napojów takich jak cappuccino lub latte, americano czy kawa mrożona – wszystko tak naprawdę zależy od dodatków, jakie później wykorzystamy.
Ponieważ kawiarki występują w różnych pojemnościach – warto zastanowić się nad tym, jaka ilość zaparzanych jednorazowo kaw będzie dla nas najkorzystniejsza.
A na koniec kilka cennych rad, o których warto pamiętać:
- Najlepiej używać kawy średnio zmielonej – zbyt drobno zmielona może przedostawać się przez sitko do naparu. A nawet powodować jego zapchanie. Zbyt grubo zmielona kawa nie zaparzy nam się w odpowiedni sposób.
- Aby uzyskać idealny smak: zmiel kawę kilka minut przed położeniem kawiarki na źródło ciepła. Jeśli nie masz możliwości przechowywania kawy w szklanej puszce, możesz zastosować taką z hermetycznym zamknięciem.
- Używaj ilości zmielonej kawy dostosowanej do wielkości swojej kawiarki wypełniając filtr do kawy.
- Używaj zimnej i niegazowanej mineralnej wody.
- Nie skręcaj kawiarki trzymając ją za rączkę, w przeciwnym razie ją urwiesz lub obluzujesz. Rączka służy wyłącznie do zdejmowania i stawiania kawiarki na źródle ciepła co zapobiega ewentualnemu poparzeniu.
- Używaj najmniejszego źródła ciepła by nie spalić kawiarki oraz by wydobyć najlepszy smak z Twojej kawy. Kiedy kawiarka zaczyna bulgotać, otwórz ostrożnie pokrywę i sprawdź czy kawa się zaparzyła. Jeśli tak, wyłącz źródło ciepła. Jeśli nie - pozostaw jeszcze na kilka sekund kawiarkę na kuchence.
- Wymieszaj małą łyżeczką kawę w górnym zbiorniku kawiarki by otrzymać idealny i jednakowy aromat dla wszystkich filiżanek, w których zamierzasz podać zaparzoną kawę.
- Kawiarkę najlepiej myć ręcznie, bez używania detergentów, ręcznie, z użyciem miękkiej gąbki i gorącej wody.