17 paź, 2019

Zdrowe odżywianie – produkty Bio

Wysłane Przez: Scapol Sp. z o.o. Scapol W: Root Komentarz: 0 Trafienie: 358

Zdrowe odżywianie

Coraz większą uwagę konsumenci zwracają na skład i jakość produktów. Sprawia to, że na rynku pojawia się coraz więcej Bio przekąsek i produktów naturalnych. Żywność zdrowa, lepszej jakości i wyprodukowana w ekologicznym środowisku stawiana jest ponad cenę. Zainteresowanie tym, jak żyć ekologicznie, a także jakie produkty są zdrowe i dobre dla środowiska jest na porządku dziennym.

W Unii Europejskiej każde gospodarstwo ekologiczne podlega ścisłej kontroli, a także posiada swój unikatowy certyfikat. Widząc taki znak mamy pewności, że dany produkt pochodzi z ekologicznej uprawy. Obecnie w Polsce jest 11 firm zajmujących się nadawaniem certyfikatów, między innymi: PNG, Agrobiotest, Bioeksperta, Biocert, PTRE, Ekogwarancja i Cobico.

Certyfikat Rolnictwa Ekologicznego

Rolnictwo ekologiczne jest przyjazne dla środowiska, metody produkcji żywności oraz hodowli zwierząt, które przebiegają naturalnie bez wspomagaczy, sztucznych nawozów, odżywek oraz środków ochronnych, zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory i inne choroby. Większa świadomość ludzi o masowej hodowli zwierząt oraz nawozów stosowanych w uprawie roślin oraz więcej składników odżywczych i makroelementów w żywności Bio sprawia, że popularność zdrowej żywności ciągle rośnie.

carrot-kale-walnuts-tomatoes.jpg

Wsparcie rolnictwa ekologicznego

Wsparcie finansowe uzyskiwane w ramach działania rolnictwo ekologiczne mogą w znacznym stopniu pomóc w prowadzeniu gospodarstwa metodami ekologicznymi. Dotacje na cele ekologiczne mają charakter pomocniczy w rozwoju popytu na produkty BIO i są finansowane w ramach Programu rolnośrodowiskowego Unii Europejskiej.

Produkty ekologiczne są droższe od konwencjonalnych.

Żywność ekologiczna jest nieco droższa od tej wytwarzanej masowo. Wynika to z faktu, że uprawy wykorzystujące metody ekologiczne, dają około 20 procent mniej plonów. Dodatkowo koszty takich upraw i hodowli są droższe. Gleba, która musi być odpowiednio przygotowana. Nie może być zanieczyszczona sztucznymi nawozami, brak roślin modyfikowanych genetycznie (GMO) w konsekwencji tego producenci żywności ekologicznej, chcąc powiększyć swoje dochody, podnoszą także ceny produktów co jest naturalnym zjawiskiem.

Photo by Markus Spiske on Unsplash.com

Rozwój Rolnictwa Ekologicznego w Europie

Mimo dużego zapotrzebowania na żywność Bio, ciągle mało jest rolników, a szczególnie tych w młodym wieku, zajmujących się pracą na roli. Młodzi ludzie jak i kobiety to zaledwie 11% osób pracujących na roli, co stanowi duży problem dla wielu państw Unii Europejskiej. Przyszłość rolnictwa jest nie pewna, z powodu migracji młodych ludzi do wielkich miast. Jednak istnieją wyjątki takie jak we Włoszech, gdzie można zauważyć, że młodzi ludzie, którzy dzięki swoim umiejętnościom i doświadczeniu w innych sektorach wnoszą całkowicie innowacyjne pomysły oraz perspektywy biznesowe, dochodowe w sektorze rolnictwa.

Włochy są numerem jeden w Europie pod względem liczby młodych ludzi zatrudnionych w rolnictwie. Pojawia się tam ruch kompetentnych i innowacyjnych młodych rolników, ludzi chcących uprawiać w trybie intensywnym biologicznie role i dbać o środowisko, które jest coraz bardziej zanieczyszczone.

Photo by William Recinos on Unsplash.com

Moda na zdrowy tryb życia

Moda na zdrowy tryb życia powoduje, że rośnie zainteresowanie nie tylko na zdrową żywność, ale także na otaczające nas środowisko. Coraz częściej przykładamy uwagę na opakowania oraz z jakich materiałów wykonane są produkty codziennego użytku. Ważnym dla nas staje się, aby były one w pełni biodegradowalne oraz zdrowe dla nas samych. Producenci podejmują szlachetne inwestycje programy ochrony środowiska a także promują zdrowe odżywianie.

Zdrowie przede wszystkim!

Idąc za szerzącą się modą na zdrowe życie, poszli też producenci produktów domowego użytku.

Patelnie i garnki wolne od PFOA, czyli kwas perfluorooktanowy stają się coraz bardziej popularne.

PFOA to szkodliwa substancja stosowana do produkcji teflonu w patelniach, płaszczy przeciwdeszczowych czy opakowań do dań na wynos. W związku z czym ta substancja przyczynia się do problemów z tarczycą, bezpłodności, a nawet do powstawania nowotworów.

Nadal popularne są patelnie teflonowe, producenci deklarują, że zawartość PFOA jest śladowa, a kwas nie uwalnia się do pożywienia, ale warunkiem jest utrzymanie w odpowiednim stanie powierzchni, która powinna być wolna od zarysowań lub uszkodzeń. Dlatego też producenci naczyń idąc za modą na zdrowo przygotowaną żywność zaczęli produkować patelnie, garnki wolne od PFOA.

Rynek patelni jest dość szeroki, szeroka gama powierzchni nieprzywierającej takich jak te ceramiczne, porcelanowe wolne od szkodliwych dla zdrowia materiałów.

Producenci prześcigają się z wytwarzaniem co rusz nowych powierzchni, odpornych na zadrapania, długo żywotnych, nieprzywierających a co najważniejsze ZDROWYCH!

Tognana Sphera

Trend na zdrową żywność jak można zauważyć to nie tylko sama żywność, a także sposób przechowywania tej żywności, a także jak tą żywność przygotujemy: na jakiej powierzchni zostanie ta żywność przygotowana. Dlatego powinniśmy nie tylko zwracać uwagę na produkty, które oczywiście muszą pochodzić z upraw ekologicznych, ale też w jaki sposób przygotowujemy i podajemy jedzenie. Dlatego naszym zdaniem, jeśli chcesz wybrać patelnię z powłoką nieprzywierającą, warto wybrać taką z oznaczeniami PTFE-Free lub PFOA-Free. Markowe, profesjonalne patelnie muszą mieć takie oznaczenia, by ich użytkownik wiedział, że sprzęt jest pewny i będzie bezpieczny dla zdrowia konsumenta.

W Polsce istnieje wiele sklepów, które sprzedają ekologiczną żywność poniżej kilka z nich .

 

Produkty domowego użytku bezpieczne dla zdrowia, wolne od PFOA są dostępne w naszym sklepie internetowym!

Komentarze

Zostaw komentarz